Kaip parašyti gerą CV?


Koks turi būti CV (gyvenimo aprašymas) ir motyvacinis laiškas?

CV (gyvenimo aprašymas)  ir motyvacinis laiškas –  bene svarbiausi dokumentai ieškantiems darbo. Šie dokumentai – tai Jūsų vizitinė kortelė, dažnai nulemianti, ar bus kandidatas pakviestas pokalbio ir į tolimesnę atranką.

Kaip rašyti CV (gyvenimo aprašymą)?

CV (CURRICULUM VITAE (lotynų kalba) –  gyvenimo kelias, gyvenimo tėkmė t. y. Jūsų gyvenimo kelio aprašymas, Jūsų biografija ir kiti Jūsų gyvenimiškos veiklos duomenys. Nors dabar mes gyvename pasaulyje, kuriame darbas yra dažnai ieškomas per draugus ar net statusus Facebook, CV vis dar yra privalomas dokumentas darbo ieškančiam žmogui.

CV yra labai svarbus, kai ieškoma darbo.  CV – tai ne tik žmogaus, ieškančio darbo, profesinių įgūdžių išvardijimas.  Šis dokumentas formuoja pirmą ir kai kuriais atvejais net galutinį įspūdį apie pretendentą į laisvą darbo vietą.  Jis sukuria Jūsų trumpą profesinį portretą.  Privalomas  savo gyvenimo aprašymo pateikimas ieškant darbo – tai vienas iš šiuolaikinių verslo etiketo taisyklių elementų, tačiau taip pat tai yra vienas iš efektyviausių būdų, siekiant padaryti reklamą darbo rinkoje. Pagrindinis CV pateikimo uždavinys – gauti ne tik grįžtamąjį ryšį, bet ir darbą.  Labai svarbu parašyti jį teisingai.  Kai į pageidaujamą darbo vietą yra dešimtys ir net šimtai pretendentų, tai tampa itin  svarbu, kad kandidatas būtų pastebėtas.

Personalo paieškos vadybininkams tenka kiekvieną dieną peržiūrėti daug įvairių CV ir daryti išvadas dėl kiekvieno iš jų.  Rezultatas –  kažkam iš kandidatų jie teikia pirmenybę ir kviečia į  pokalbį dėl darbo.  Pagrindinis klausimas šiuo atveju – kaip sukurti tokį CV, kad pirmenybė būtų teikiama būtent Jums?  Kaip parašyti savo CV taip, kad būtų sukeltas darbdavio susidomėjimas ir Jūs būtumėte pakviesti į pokalbį dėl darbo?

Parašę gerą CV, Jūs galite tikėtis, kad Jus priims į norimą darbą.  Jei Jūs parašėte blogą CV – galite būti tikri, kad darbdavys Jums niekada nepaskambins.

Darbdaviai gauna šimtus CV.  Jūsų CV skaitys ne daugiau, kaip 2-3 minutes, todėl reikia parašyti jį taip, kad būtų pateikta tiksliausia ir reikalinga informacija apie Jūsų profesinius įgūdžius, kurią galima būtų greitai rasti.

Šiuo metu kandidato, kuris ieško darbo, CV siuntimo praktika darbdaviui ar personalo atrankos įmonei, reaguojant į jų skelbimą dėl laisvos darbo vietos, tampa vis labiau paplitusi.  CV siuntimas potencialiam darbdaviui ar įdarbinimo agentūrai tampa vienu iš pagrindinių būdų įsidarbinti kvalifikuotiems kandidatams.

Minėjome, kad CV pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos. CV (iš lotynų kalbos verčiant curriculum vitae reiškia „gyvenimo tėkmė”, gyvenimo aprašymas, paprastai sutrumpinamas CV) – labai svarbus dokumentas, kuriame pateikiama informacija apie kandidato gebėjimus, įgytą darbo patirtį, išsilavinimą bei kita svarbi informacija, kuri yra reikalinga, svarstant žmogaus kandidatūrą, ieškant darbuotojų.

CV dažniausiai susideda iš kelių punktų, kiekvienas iš kurių yra reikalingas potencialiam darbdaviui supažindinti trumpai su visa informacija apie kandidatą, kuri reikalinga priimant į darbą.  CV neturėtų būti informacijos, kuri niekaip nesusijusi su siūlomu darbu.  Į CV reikėtų įtraukti tik tokią informaciją, kuri padės maksimaliai apibūdinti kandidatą.

Pirmas dalykas, į ką paprastai atkreipiamas dėmesys – tai CV įforminimas. A4 formato popieriaus lapas, būtinai spausdintas tekstas.  CV tekstas turėtų tilpti į 1-2 puslapius.  Šriftas turėtų būti normalaus, įskaitomo dydžio.

CV stilius turėtų išsiskirti:

  • konkretumu (nereikėtų rašyti nereikalingų dalykų)
  • trumpumu,
  • sąžiningumu.

 

Jei CV yra visi reikalingi skyriai, tai jau yra ,,pliusas“ kandidatui.

Jei CV yra teisingai įformintas ir gerai suredaguotas, parašytas taisyklinga kalba, jį lengva skaityti, kaip ir bet kurį kitą taisyklingai surašytą dokumentą, tai jau du ,,pliusai“ kandidatui.

Jei CV yra motyvacinio laiško priedas, kuriame kandidatas išdėsto, kodėl jis pretenduoja būtent į šias pareigas ir pateikia trumpus, bet įtikinamus įrodymus, tai geriausiose kompanijose, kur priimta panaši dalykinės korespondencijos etika, jis gaus trečią ,,pliusą“.

Personalo atrankos specialistas būtinai išskirs tokį CV iš visų gautų dokumentų, jį perskaitys iki pabaigos ir po pradinio rūšiavimo, be abejo, grįš prie jo vėl.  Tokia įvykių eiga gerokai padidins kandidato šansus gauti darbą, nes CV teigiamai apibūdina jį.

 

 

Pirmoji CV rašymo taisyklė – paprastumas bei tikslumas.  CV turėtų būti parašytas taip, kad jį patogu būtų skaityti ir rasti reikiamą informaciją.  Norint taip parašyti, būtina atkreipti dėmesį į jo struktūrą ir įforminimą.  Padaryti tai labai paprasta, Jums tereikia laikytis šių dešimties punktų:

  • Atkreipkite dėmesį į tai, kad CV turėtų  pavadinimą –   Jūsų  vardas  ir  pavardė.
  • Išskirkite CV skyrių pavadinimus tarpu tarp eilučių, o taip pat  didesniu arba paryškintu šriftu (išsilavinimas, darbo patirtis   ir  kita  informacija). Jei Jūsų pateikta informacija turės  aiškiai  išskirtus  pagal prasmę  blokus, CV  bus  lengviau  skaityti.
  • Informaciją poskyrių viduje geriausia pateikti kaip sąrašą. Darbdaviui bus labai sunku  suprasti Jūsų darbo patirtį, jei  ji  visa surašyta  vienu  sakiniu.
  • Tam, kad Jūsų CV būtų lengva skaityti ir  suprasti, reikia  vengti  ilgų  ir  sudėtingų  sakinių. Nesuprantamo, sudėtingo    teksto  niekas  neskaitys  po kelis  kartus. Jeigu koks nors sakinys CV yra ilgesnis nei 3 eilutės, pagalvokite apie tai, kaip jį galima būtų padalyti į du ar daugiau sakinių ir sutrumpinti.
  • Aprašant savo pasiekimus, geriau naudoti įvykio veikslo veiksmažodžius, nurodant tai, kas jau buvo atlikta, pavyzdžiui: sukūriau,  įgyvendinau, padidinau, sumažinau,  vietoj žodžių, orientuotų į nepabaigtą procesą: kūriau, bandžiau įgyvendinti  ir kt.
  • Atkreipkite dėmesį į tai, kad Jūsų  CV turėtų būti parašytas vienu  stiliumi. Pavyzdžiui, naudokite  vieną  ir tą patį   šriftą  visam CV  tekstui.
  • Nenaudokite dekoratyvinių  šriftų. Geriausia rašyti  šriftais Times New Roman arba Arial  –  12 (galimas  dydis  10-14,  priklausomai nuo  to, ar  pavyks  sutalpinti visą tekstą į vieną lapą).
  • Naudokite vieno tarpo intervalą tarp eilučių – taip patogiau skaityti ir suvokti tekstą.
  • CV su nuotrauka gali ir padėti, ir pakenkti. Rizika yra ta, kad apie CV su nuotrauka darbdaviai ar įdarbinimo agentūros gali susidaryti išankstinį įspūdį, kuris gali ir pakenkti ieškančiam darbo kandidatui.  Dėl šios priežasties nuotrauką  geriausia  pateikti tik tada, kai Jūs būsite tikri, kad Jūsų nuotrauka padarys teigiamą įspūdį arba kai to konkrečiai reikalaujama  skelbime  apie  laisvą darbo vietą.
  • Nenaudokite sutrumpinimų, kurių reikšmė  darbdaviui  gali  būti  nežinoma. Geriausia rašyti  pilnus  mokymosi įstaigų ar darboviečių pavadinimus,  kuriuose  Jūs mokėtės  ar  dirbote.

 

Antroji svarbi CV rašymo taisyklė – rašyti trumpai ir glaustai.  Nerašykite  panašaus į romaną-epopėją CV, pridėdami į jį įvairių straipsnių, leidinių, tekstų, savo pačių apmąstymų apie gyvenimo prasmę.  Visa tai yra nereikalinga čia.  Tie, kurie siekia parašyti CV kuo daugiau įvairios ir išsamios informacijos apie save – padaro labiausiai paplitusią klaidą.  Gyvenimo aprašymas turėtų būti konkretus ir glaustas.  Nemanykite, kad darbdaviai vertina pretendento siūlomoms pareigoms užimti profesionalumo lygį iš parašytų CV puslapių kiekio.  Tai yra būtent tas atvejis, kai kiekis nereiškia kokybės.

Per dieną įdarbinimo agentūros specialistai peržiūri dešimtis ar net šimtus gyvenimo aprašymų ir jei CV yra sudarytas iš daugiau negu vieno puslapio, tai greičiausiai viso neskaitys arba skaitys nedėmesingai ir paviršutiniškai.  Antrasis puslapis paprastai retai skaitomas specialistų.  Trečiajam puslapiui skaityti paprastai jau nebelieka nei laiko, nei noro.  Taigi, yra geriausia patalpinti visą informaciją viename, daugiausia dviejuose spausdinto teksto puslapiuose.

 

Žinoma, nereikėtų pulti į kitą kraštutinumą – pernelyg didelis glaustumas.  Per trumpas Jūsų darbo patirties, išsilavinimo, gebėjimų ir įgytų įgūdžių aprašymas neleis Jums atskleisti visų savo privalumų.  Jei turite kuo pasigirti – būtinai tai padarykite!  Kuklumas čia nereikalingas.  Išvardinkite savo pagrindinius pasiekimus toje srityje, kurioje Jūs ieškote darbo.  Būtinai parodykite savo CV viską, ką Jūs sugebėjote sukurti ir įgyvendinti šioje srityje ankstesnėse darbo vietose.

Trečioji svarbi CV taisyklė – kryptingumas.  Geriausia parašyti atskirą CV kiekvienoms atskiroms pareigoms.  Taip pat reikia vengti vardyti CV keletą pareigų, net jei jos visos vienodai Jus domina.  Ypač, jei šios išvardytos pareigos priskiriamos įvairioms veiklos kryptims.  Tokių gyvenimo aprašymų darbdaviai paprastai nemėgsta.  Vienas parašytas CV visiems gyvenimo atvejams – tiesus kelias į ilgas darbo paieškas!

 

Jūsų CV gali būti idealiai pritaikytas kiekvienoms konkrečioms pareigoms.  Norėdami tai padaryti, perskaitykite tų pareigų, kurios Jus sudomino, aprašymą ir išsiaiškinkite, kokie Jūsų įgūdžiai ir gebėjimai padės Jums atlikti šį darbą puikiai.  Taip pat surašykite pirmiausia tuos savo pasiekimus, kurie yra svarbūs norimoms pareigoms.  Tuomet, skaitydamas Jūsų CV, darbdavys galės susipažinti būtent su ta informacija, kuri yra tikrai svarbi šioms pareigoms.

Ir kuo daugiau bus atitikimų tarp skelbimo reikalavimų ir informacijos CV, tuo geriau.  Tokiu atveju Jūs galite sulaukti darbdavio susidomėjimo ir parodyti, kad esate būtent tas pretendentas, kuris yra tinkamas šioms pareigoms.  O apie visus kitus savo įgytus įgūdžius ir gebėjimus Jūs galėsite papasakoti jau tiesiogiai per pokalbį.

Ketvirtoji CV rašymo taisyklė – pozityvumas.  Jei norite, kad jūsų CV išsiskirtų teigiamai iš daugybės kitų atsiųstų, jis turi būti parašytas pozityvia kalba.  Teisingas žodžių parinkimas tekste turi labai svarbią reikšmę.  Mes siūlome Jums žodžių, kurie padės Jums padaryti teigiamą įspūdį darbdaviui, sąrašą: įgūdžiai, išsivystymas, pasiekimas, patirtis, įrodymas, planavimas, efektas, aktyvumas, dalyvavimas, individualus.

Nerekomenduojama naudoti žodžius: blogai, problema, nieko, visada, klaida, niekada, nesėkmė, siaubingai.  Šios grupės žodžių naudojimas nepadarys teigiamo efekto.  Pavyzdžiui, dėl tokių naudojamų per daug kategoriškų žodžių, kaip „niekada” arba „visada”, – gali kilti minčių apie darbo ieškančio žmogaus polinkį perdėti.  Greičiausiai tai nepadarys teigiamo įspūdžio darbdaviui.

Penkta svarbi taisyklė – raštingumas!  CV turėtų būti parašytas be rašybos, gramatikos ir skyrybos klaidų.  Jei dokumente bus daug klaidų, jį gali tiesiog išmesti, net neskaitydami ir nekreipdami dėmesio į visus kitus dalykus.

Rašydami savo CV, būkite sąžiningi.  Konkrečių kompiuterinių programų išmanymas, kalbų mokėjimas, tam tikrų įgūdžių turėjimas – tai labai greitai galima patikrinti.  Jei to pareikalaus, Jums reikės patvirtinti Jūsų pateiktą informaciją atitinkamais pavyzdžiais arba dokumentaliai.

Bet jeigu Jūs nusprendėte įdėti į CV nuotrauką, nepamirškite, kad ji turi atitikti visą eilę tam tikrų reikalavimų.  Nuotraukoje turėtų būti vaizduojamas tik vienas žmogus – tai Jūs, be to, turi būti aiškiai matomas Jūsų veidas.  Atsiminkite: CV su nuotraukomis, vaizduojančiomis kandidatą į siūlomas pareigas be drabužių (visiškai arba iš dalies), visai nesvarstomi!

Ką reikia nurodyti CV?

  • kontaktinę informaciją, nuotrauką
  • trumpas pareigų aprašymas, į kurias kandidatas pretenduoja
  • trumpas kandidato pagrindinių savybių ir įgūdžių aprašymas
  • darbo patirtis pagal  šią specialybę, nurodyta   atvirkštine  chronologine  tvarka (paprastai paskutinių trijų darbo vietų)
  • išsilavinimas (diplomai, pažymėjimai ir  kt.).
  • pasiekimai ir rekomendacijos.

Vardas, Pavardė:

Parašykite savo vardą, pavardę ir pažymėkite juos didesniu ar paryškintu šriftu.

Asmeninė informacija:

Nurodykite amžių, gimimo datą, šeimyninę padėtį.  Jei esate kitos valstybės pilietis, nurodykite  pilietybę.

 

Kontaktinė informacija:

Čia būtina išsamiai ir kruopščiai pateikti informaciją, kad galima būtų greitai ir efektyviai su Jumis susisiekti tuo atveju, jei Jūsų kandidatūra susidomės ir norės pakviesti Jus pokalbio dėl darbo.  Šis skyrius atskirai neišskiriamas ir yra kandidato asmeninių duomenų sudėtinė dalis.  Čia reikėtų nurodyti savo adresą, telefono numerį (mobiliojo ir fiksuotojo ryšio) ir elektroninio pašto adresą (E-mail).  Detaliai namų adresą nurodyti yra pageidautina, bet nėra būtina.  Nurodant gyvenamosios vietos adresą, taip pat pageidautina nurodyti, ar šis adresas yra laikinas ar nuolatinis.  Nurodant telefono numerį (-ius), Jūs galite padaryti atitinkamas pastabas, pavyzdžiui, „darbo”, „namų”, ir kt., taip pat nurodyti laiką, kada Jums galima skambinti.  Jei Jums prieinamos kitos ryšio priemonės, taip pat nurodykite jas, detalizuojant susisiekimo su Jumis sąlygas.  Atsiminkite, kad kuo greičiau personalo skyriaus ar įdarbinimo agentūros darbuotojas susisieks su Jumis, tuo didesnė tikimybė įveikti savo konkurentus ir gauti norima darbą.

 

Tikslas:

Skyriuje „Tikslas” reikėtų nurodyti, kokios pareigos Jus domina, ar trumpai apibūdinti darbo, kurio Jūs ieškote, pobūdį.  Taip pat čia galite nurodyti pageidaujamą darbo užmokestį.  Jei Jūs nusprendėte nurodyti jį – parašykite  minimalų užmokestį.  Prieš nurodytą sumą galite parašyti prielinksnį „nuo”.  Norimo darbo užmokesčio galima ir  nenurodinėti, jei Jūs manote, kad ši informacija gali būti pagrindu nesvarstyti Jūsų CV.

 

 

Išsilavinimas:

Tai yra vienas iš svarbiausių Jūsų  CV skyrių.  Kai šio skyriaus nėra, kyla tokių minčių: arba Jūs neturite jokio išsilavinimo, arba gėdijatės mokymo įstaigos, kurioje Jūs praleidote keletą savo gyvenimo metų.

Skyriuje „Išsilavinimas” nurodomi stojimo ir mokymosi įstaigos baigimo metai, jos pilnas pavadinimas ir miestas, kuriame ji yra.  Taip pat nurodomi fakultetas, specialybė, įrašyta diplome, ir kvalifikacija.  Jei yra keletas aukštųjų išsilavinimų, tad pageidautina pirmoje vietoje parašyti tą išsilavinimą, kuris labiausiai tinka norimoms pareigoms.  Sukurkite pavadinimą „Išsilavinimas” ir išvardinkite visas švietimo įstaigas, mokyklas, kursus, institutus ir kt., kuriuos  Jūs jau baigėte arba dar toliau mokotės:

– Panaudokite arba atvirkštinę chronologinę tvarką, tai yra paskutinę mokymosi vietą nurodykite pirmoje vietoje, arba vardijimą pagal  reikšmingumo principą,  tai yra  nurodykite iš pradžių mokymosi vietą, kuri yra svarbiausia siūlomam darbui.

– Apie kiekvieną mokymosi vietą parašykite tokią informaciją: mokymosi periodą, tiksliai nurodydami mokymosi pradžios ir pabaigos datą;  mokymosi vietą (jeigu mokymosi įstaigos pavadinime nenurodyta jos vieta, parašykite miestą ir šalį), ir galiausiai nurodykite kvalifikaciją, kurią Jūs įgijote, pabaigę mokslus.

– Geriau išvardyti tik tas mokymosi vietas, kurios yra svarbios šiam darbui.

Jei Jūs dirbate jau ilgą laiką, tai informaciją apie išsilavinimą rekomenduojama nurodyti trumpai.  Jei esate studentas ar absolventas, tai geriausia apibūdinti viską detaliai – sėkmingus kursinius darbus, diplomą, darbo praktiką, ir kt.

Kursai, mokymai, seminarai ir kiti edukaciniai renginiai taip pat gali būti nurodyti CV.  Tiesiog nepamirškite, kad jie turi būti tinkami laisvai darbo vietai.

 

 

Papildomas išsilavinimas:

Jūs taip pat galite nurodyti profesinius mokymus, kursus, seminarus, gautus sertifikatus ir licencijas,  bet nebūtina išvardyti visko, ką Jūs kada nors lankėte.  Nurodykite tik tai, kas, Jūsų manymu, bus naudinga darbe, kurio Jūs ieškote.  Atvirkštine chronologine tvarka nurodykite baigimo metus, kursų pavadinimus, trukmę ir organizaciją, kurioje vyko mokymai.

Jei nesate pirmo ar antro kurso studentas, tai rašyti apie savo mokyklos pasiekimus CV nereikia.  Geriau pasistenkite apgalvoti, kaip padaryti Jūsų studentišką patirtį (organizavimas ir dalyvavimas įvairiuose renginiuose ir kt.) patrauklesnę darbdaviams.

 

 

Kompetencijos ir įgūdžiai:

Šis skyrius taip pat vadinamas „Kvalifikacija”.  Šiame skyriuje Jūs galite apibendrinti savo ankstesnę įgytą patirtį ir trumpai aprašyti turimas vertingas žinias, savybes, gebėjimus ir įgūdžius.  Jūs taip pat galite tiesiog nurodyti darbo šioje srityje patirtį ir išvardinti pagrindinius įsipareigojimus, pasiekimus ir svarbius uždavinius, kuriuos teko spręsti savo ankstesnėse darbo vietose.  Svarbu prisiminti, kad visi išvardyti Jūsų profesiniai įgūdžiai ir savybės turi griežtai atitikti tas pareigas, kurios Jus domina.

 

 

Darbo patirtis.  Sukurkite pavadinimą „Darbo patirtis ” ir nurodykite savo buvusias darbo vietas.

„Darbo patirtis ”  – tai pagrindinis punktas.  Jame apibūdinama kandidato darbinė veikla.  Atvirkštine chronologine tvarka, tai yra  paskutinę darbo vietą nurodykite pirmoje vietoje. Galima naudoti reikšmingumo principą, tai yra nurodykite iš pradžių darbo vietą, kur gauta Jūsų darbo patirtis reikšmingiausia Jūsų būsimam darbui; nurodykite ankstesnes darbo vietas, pradedant paskutine. Kiekviena darbo vieta turėtų būti aprašyta taip: darbo laikotarpis (darbo pradžios metai ir mėnuo – atleidimo iš darbo metai ir mėnuo), darbdavys (nurodykite įmonės pavadinimą, miestą, šalį); įmonės pavadinimas ir veiklos kryptis, užimamos pareigos (gali būti kelios). Čia taip pat  nurodykite atliktų užduočių sąrašą. Jei norite, čia galite pabrėžti savo pagrindinius pasiekimus ir teigiamus darbo rezultatus.

– Geriau išvardyti tik tas darbo vietas, kurios yra svarbios darbdaviui.

– Nereikėtų šioje skiltyje parodyti, jog dažnai likdavote be darbo.

Jei kandidatas turi ilgą biografiją ir didelę darbo patirtį, tai rekomenduojama nurodyti tik paskutines 3-5 darbo vietas ir ne daugiau kaip 10 metų laikotarpį, o jaunam specialistui svarbu nurodyti kiek įmanoma didesnę (net visą) darbo (praktinę) patirtį.

 

 

Jei diplominio darbo tema yra susijusi su bendrovės veikla, tai prasminga nurodyti ją CV. Nereikėtų pamiršti savo pasiekimų, tiesiogiai susijusių su norimu būsimu darbu. Žinoma, būna situacijų, kai po aukštosios mokyklos baigimo pretendentas į siūlomas pareigas negali pasigirti net minimalia darbo patirtimi ir išskyrus išsilavinimą CV nurodyti daugiau nėra ką. Tačiau net tai nėra priežastis pulti į neviltį ir nusiminti. Laikiną profesionalių ir darbo įgūdžių trūkumą kompensuos asmeninės žmogaus savybės ir noras dirbti.

Jeigu Jūs atsakingai ir sąžiningai rašėte savo CV ir priėjote iki šios vietos, tai galite pasveikinti save, nes pusė darbo jau padaryta. Ties šiuo punktu baigiasi privaloma informacija, be kurios Jūsų gyvenimo aprašymą vargu, ar naudos pagal tiesioginę paskirtį ir prasideda, nors ir neprivaloma, tačiau ne mažiau svarbi CV dalis. Jums suteikiama galimybė pateikti papildomą informaciją apie save, tačiau nepamirškite taisyklės: Jūs turite nurodyti tik tai, kas tiesiogiai susiję su siūlomomis pareigomis.

Daugeliu atvejų darbdavių nedomina, ką Jūs darėte kiekvieną dieną (pavyzdžiui, atsakinėjote į telefono skambučius ir elektroninius laiškus), juos domina tik rezultatas (pvz.,  tai, kad Jūs viršijote pardavimų planą 62%).

Nereikėtų aiškinti CV kiekvieno iš darbų pasikeitimo priežasčių, bet būkite pasirengę atsakyti į šį klausimą pokalbio metu. Jeigu Jūs turėjote pertraukų karjeroje, tai jų priežastis galima paaiškinti motyvaciniame laiške.

Papildoma informacija:

Šis skyrius paprastai susideda iš šių poskyrių: specialūs įgūdžiai, kalbų mokėjimas, darbo kompiuteriu įgūdžiai, asmeninės savybės, interesai ir pomėgiai.

Specialūs įgūdžiai:

Paprastai čia nurodoma informacija apie vairuotojo pažymėjimą. Pavyzdžiui: vairuotojo pažymėjimas, kategorija „B”. Vairavimo patirtis – 8 metai, privatus automobilis. Jūs taip pat galite nurodyti ir kitą informaciją.

Kalbų mokėjimas:

Pirmiausia nurodykite Jūsų gimtąją kalbą, o tada išvardinkite tas užsienio kalbas, kurias Jūs mokate. Atitinkamai nurodykite kiekvienos iš jų žinių lygį. Jūs galite naudoti tarptautinę lygių sistemą.

Darbo kompiuteriu įgūdžiai:

Jei Jūs nesate aistringas programuotojas, o paprastas vartotojas, tai geriausiai pradėti šį skyrių fraze: „Patyręs vartotojas”. Toliau išvardinkite programinę įrangą, operacines sistemas ir priedus, su kuriais Jūs mokate dirbti. Pavyzdžiui, biuro programos, buhalterinės apskaitos programos, grafikos redaktoriai, ir kt. Užbaigti šį sąrašą galima fraze apie tai, ką Jūs mokate dirbti Internetu, elektroniniu paštu ir kt.

Asmeninės savybės:

Galiausiai nurodykite šiame skyriuje savo teigiamas savybes. Pasistenkite visų pirma išvardinti tas savo asmenines savybes, kurios labiausiai tinka norimoms pareigoms. Rašydami asmenines savybes, stebėkite, kas nenurodytumėte sąraše tų, kurios yra iš esmės psichologiškai nesuderinamos.

Interesai ir pomėgiai:

Jei Jūs manote, kad darbdaviui nėra svarbu, ar Jūs mėgstate piešti, šokti, sportą, turizmą, tai skyrių „Interesai ir pomėgiai” galima praleisti. Jei pageidaujate, galite nurodyti tuos interesus ir pomėgius, kuriais Jūs reguliariai užsiiminėjate. Paprastai gerą įspūdį padaro komandinio sporto šakos ir intelektualūs užsiėmimai, pavyzdžiui, mokslo ar meno literatūros skaitymas. Geriausias variantas yra parašyti du – tris pomėgius, parodančius Jūsų aktyvią gyvenimo poziciją, pavyzdžiui, sportas, aktyvus laisvalaikis, ir kt.

Rekomendacijos. Jei susitarėte su žmonėmis, kurie gali parašyti Jums rekomendacinius laiškus, tai pabaigoje galima nurodyti šiuos žmones, paprastai kelis, nurodant, kaip su jais galima susisiekti.

Kartais CV taip pat įtraukiama informacija apie narystę profesinėse asociacijose, mokslinėse publikacijose ir autoriniuose patentuose.

Patyręs personalo atrankos specialistas, skaitydamas CV, pastebi nematomus pavojaus signalus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį. Yra įvairių pavojaus signalų. Tarp jų galima išskirti šiuos:

  • dažna darbo vietų kaita;
  • neraštingumas;
  • kandidatas trumpai dirba toje pačioje vietoje;
  • kai CV tekste išvardijamos kelios pareigybės tuo pačiu metu, kurios yra visiškai priešingos pagal funkcijas;
  • CV per daug nereikalingų smulkmenų;
  • ilgos studijų ar darbo pertraukos;
  • netvarkingumas ir aplaidumas, rašant kalendorines datas;
  • nuotrauka;
  • profesinių įgūdžių ir patirties, reikalingų šioms pareigoms, trūkumas.

Pagrindinis CV tikslas – parodyti, kas Jūs esate ir kuo Jūs geresnis už kitus kandidatus, pritraukti potencialių darbdavių dėmesį,  kad jie paskirtų susitikimą Jums.

Pagrindinis CV principas – pabrėžti visas savo stipriąsias puses ir pagražinti (nuslėpti) Jūsų trūkumus.

Jei Jūs asmeniškai atvykstate į bendrovę, turėkite su savimi CV originalą, atspausdintą lazeriniu spausdintuvu.

Vadovaukitės taisykle: CV ,,septynis kartus“ patikrinkite, ar nėra klaidų, ir vieną ar kelis kartus  nusiųskite į kompaniją.

Prieš siųsdami savo CV darbdaviui, įvertinkite dar kartą, ar jis tikrai padės kompanijai, kurios naudai Jūs ketinate dirbti, pasirinkti Jus tarp kitų kandidatų.

Jūsų CV – tai Jūsų individualus prisistatymas, paliekantis pirmą, bet ilgalaikį ir svarbų įspūdį, todėl prieš jo rašymą pamąstykite, kur Jūs siunčiate jį, kas jį gaus, kaip jis bus perskaitytas ir į kokį aplanką jį įdės. Atsiminkite, kad personalo atrankos vadybininkų darbas nukreiptas ne į tinkamų CV atranką, o į netinkamų atmetimą.

Griežtų CV surašymo taisyklių nėra, reikėtų tiesiog vadovautis sveiku protu, kuris sako, kad:

– CV turėtų būti trumpa, bet išsami informacija apie Jūsų gautą išsilavinimą, profesinius įgūdžius, darbo patirtį, pasiekimus ir galimas rekomendacijas.

– Kiekvienas CV individualus, jis turėtų būti parašytas tam tikroms pareigoms.

– CV neturėtų būti didesnis už vieną spausdintą puslapį.

– Reikėtų naudoti gerai įskaitomą šriftą. Pageidaujami šriftai Times New Roman ir Arial. Nereikėtų naudoti daugiau, nei dviejų tipų šriftus CV. Tačiau, Bold, Italic ir Underline pageidautina naudoti svarbių  CV dalims paryškinti, nes pritraukia skaitytojo dėmesį.

– Jūsų CV neturėtų būti gramatikos, rašybos klaidų ir netaisyklingų frazių. Perskaitykite CV kelis kartus, galima duoti jį perskaityti draugams ir šeimos nariams.

– Reikėtų redaguoti CV pagal darbo profilį, pareigas, į kurias Jūs pretenduojate, parodant savo užsispyrimą pasirinktoje srityje.

– CV visada siųskite kartu su motyvaciniu laišku, kuriame reikia argumentuoti, kodėl ir dėl kokių Jūsų specialių žinių ir patirties Jūs esate tinkamas kandidatas į siūlomą darbą.

– Nereikia pervertinti savo sugebėjimų ar pasiekimų. Neteikite jokios melagingos informacijos ir nekonkrečių nuorodų ir pareigybių pavadinimų. Tai sukels tik neigiamą darbdavio reakciją, nes nuorodos atrankos būdu tikrinamos ir netvarkingumas išaiškėja. Menkiausias netikslumas gali itin pakenkti Jums – liksite napakviesti pokalbio arba net neliks vilties gauti norimą darbą. Tačiau tai nereiškia, kad nereikia rodyti savo kvalifikacijos ir įgūdžių pranašumų.

– Jūsų gyvenimo aprašymą skaitys keletas žmonių, kol jis pasieks darbdavį. Iš anksto reikėtų pasirūpinti geros kokybės popieriumi ir rašalu (būtinai juodu).

– Galima bus padaryti keletą kopijų Jūsų CV. Naudokite baltą arba smėlio spalvos popierių, kad nepablogėtų kopijų kokybė.

Ir paskutinis patarimas: CV turi atrodyti profesionaliai, todėl geriausia pasikonsultuoti su specialistu, kuris gali padėti Jums pagerinti Jūsų gyvenimo aprašymą.

Jei Jūs jau nusiuntėte CV, bet taip ir negavote kvietimo ateiti į pokalbį, tai viena iš darbdavio tylos priežasčių gali būti tai, kad kompanijos personalo atrankos specialistas nusprendė neeikvoti savo brangaus laiko dokumentui, įformintam ir parašytam bet kaip,  skaityti.

Jeigu siūlomos pareigos yra pakankamai paplitusios darbo rinkoje, tai į vieną skelbimą, paskelbtą internete, paprastai atsiliepia keli tūkstančiai ieškančių darbo žmonių ir atsiunčia CV. Akivaizdu, kad personalo skyriaus darbuotojai negali, skaitydami kiekvieną atsiųstą tekstą, ilgai analizuoti detales ir mąstyti apie tai, ką būtent kandidatas turėjo omeny. Galiausiai CV, kuriam Jūs negalėjote skirti pakankamai laiko ir dėmesio, tiesiog keliauja į aplanką popieriams. Norėdami to išvengti, būtinai atkreipkite dėmesį į CV bendruosius reikalavimus.

CV apimtis neturėtų viršyti vieno ar dviejų standartinio formato A4 puslapių.

CV neturėtų būti nereikšmingų ir nieko nereiškiančių detalių. Nebūtina išvardyti jame visų Jūsų darbinės veiklos įvykių. Šiuo bendravimo su darbdaviu metu nurodyti diplomų numerių ar kitos panašios informacijos nereikia. Kai kurie svarbūs, Jūsų nuomone, momentai gali priešingai atstumti personalo darbuotoją, o blogiausiu atveju net gali sukurti neigiamą įspūdį apie Jus, kaip specialistą, neteisingai suprantantį savo profesines užduotis.

Jūsų pagrindinė užduotis – pateikti išsamius ir tikslius duomenis, bet teisę spręsti turi įmonės-darbdavio valdantys asmenys. Atkakliai akcentuojant CV vieną ir tą pačią mintį: „Aš esu kvalifikuotas specialistas ir geras darbuotojas”, venkite atviro spaudimo darbdaviui. Nerašykite taip: „Jei Jums tikrai reikalingas kvalifikuotas darbuotojas, tai Jus tikrai sudomins mano gyvenimo aprašymas”.

Nuo to, kaip atrodo Jūsų CV, priklauso labai daug.

Geras CV yra viena iš efektyviausių darbo paieškos priemonių.

Įsiminkite tris pagrindinius dalykus:

1.Jūs turite vieną galimybę sulaukti sėkmės CV pagalba tuo metu, kai jį skaito pirmą kartą. Paprastai CV skaitymui skiriama ne daugiau, nei 2-3 minutės laiko. Jei nepavyko pritraukti dėmesio, reiškia CV nesuveikė.

  1. Rašant CV, vadovaukitės selektyvumo principu. Informaciją CV reikėtų atrinkti, siekiant tam tikrų tikslų. Kitaip tariant, į CV reikėtų įtraukti būtent tuos Jūsų įgytos patirties aspektus, kurie reikšmingi pareigoms, į kurias Jūs pretenduojate. Pavyzdžiui, jei Jūs užsiiminėjote moksline veikla ir tuo pačiu metu konsultavimu, į CV, kuris skirtas darbo paieškoms komercijos srityje, nereikėtų įtraukti Jūsų mokslinių pasiekimų ir vardyti savo mokslinių darbų, geriau surašyti tuos konkrečius įgūdžius ir žinias, kurias Jūs įgijote konsultacinės veiklos metu.
  2. Gerai parašytas CV gali tapti pokalbio priežastimi, tai yra asmeninio susitikimo su darbdaviu ar jo atstovu, bet dar negarantuoja darbo. Jūsų pagrindinis tikslas – pasiekti, kad skaitantis CV žmogus užsinorėtų su Jumis asmeniškai susitikti.

Specialistai gali perskaityti Jūsų gyvenimo aprašyme tarp eilučių labai daug. Patyręs personalo atrankos specialistas ar vadybininkas darbui su personalu, atidžiai peržiūrėję Jūsų parašytą CV, gali perskaityti jame ir tai, apie ką Jūs net neužsimenate tekste, kadangi rašydami CV, Jūs nesąmoningai atspindite jame savo paties įsivaizdavimą apie save, kaip apie darbuotoją ir asmenybę. Jūsų sąmoningas motyvas – noras sukurti teigiamą įspūdį potencialaus darbdavio akyse. Sąmoningai ar ne, CV dažnai atsispindi daug kandidato asmenybės individualių ypatumų, jo profesinių įgūdžių ir žinių.

Gerai, kai CV lengvai skaitomas. Blogą poveikį CV supratimui daro įvairių formato elementų per didelis kiekis, šriftų įvairovė.

Nereikėtų piktnaudžiauti standartinėmis frazėmis (atsakingas, atsparus stresams ir kitais), o taip pat taikyti pernelyg kūrybinį dizainą, kuris kai kuriais atvejais gali padaryti daugiau žalos, nei naudos. Labai dažnai į CV patenka daug detalių, kurios tik nervina, o kartais net atgraso darbdavius.

Nenaudokite per mažų šriftų, nes personalo skyriaus darbuotojai – dažnai žmonės, turintys ne patį geriausią regėjimą.

Jūs visada turėtumėte nurodyti, į kokį darbą ar pareigas pretenduojate – iš Jūsų gyvenimo aprašymo tai gali būti neaišku. Nerašykite nereikalingų žodžių, tokių kaip „Čia atsitiktinai užklydau į svetainę, pamačiau, kad Jums reikia darbuotojų, ir nusprendžiau nusiųsti savo gyvenimo aprašymą”.

Jokiu būdu nerašykite viso teksto į vieną krūvą. Nereikia paversti CV literatūriniu kūriniu. Su juo bus labai nepatogu dirbti.

Personalo atrankos specialistai yra užsiėmę žmonės ir paprastai skaito CV, kaip sakoma, įstrižai, iškerpant jiems reikalingas vietas ir raktažodžius, todėl CV turėtų būti struktūrizuotas, tada jį lengva suvokti.

Negalima piktnaudžiauti smulkiais dizaino elementais – pasvirusiomis raidėmis, paryškintu šriftu, pabraukimu, žodžiais didžiosiomis raidėmis. Nepaverskite teksto marga antklode.

Reikėtų glaustai išdėstyti tik „plikus” faktus, vengiant nereikalingų savęs vertinimų, tokių, kaip „didelė darbo patirtis”, „puikūs komandinio darbo įgūdžiai”, „puikūs organizaciniai įgūdžiai”, ir kt. CV surašomas tokiu būdu, kad personalo atrankos specialistas pats padarytų Jums reikalingas išvadas.

Daugeliui būdingas drovumas ir kuklumas taip pat nepuošia, o žemina visus priėmimo į darbą proceso dalyvius. Neverskite darbdavio ar jo atstovų organizuoti Jums apklausą, siekiant ištraukti visą svarbią informaciją. Neverskite jo ieškoti informacijos apie Jus per Jūsų ankstesnius darbdavius. Jūsų pagrindinė užduotis – pateikti jam visą būtiną informaciją apie save taip, kad jam nekiltų jokių papildomų klausimų ar įtarimų, kad Jūs kažką nuslepiate.

Nepersistenkite aprašinėdami save. Parodykite CV savo draugams. Ar atpažins jie Jus?

Jei nurodėte kelis telefono numerius, parašykite, kokiu ir kada geriausia skambinti.

Yra dar keletas spąstų, į kuriuos galima lengvai pakliūti. Pirma, nėra aiškaus ryšio tarp pateikto CV tikslo ir įgytos darbo patirties. Antra, ilgos pertraukos tarp darbų. Trečia, nėra patirties. Kaip minėta aukščiau, į darbo patirtį žiūri pirmiausia. Jei esate studentas ir Jums nėra kuo pasigirti, tai nurodykite, kur Jūs mokotės šiuo metu, parašykite mokslų baigimo datą, o svarbiausia – parodykite savo potencialą (laimėjimai studentų konkursuose, savanorystė ir kt.).

Norint sukurti gerą CV, reikėtų įdėti nemažai pastangų. Iš esmės tai yra Jūsų autorinis meno kūrinys. CV rašymui gailėti laiko nereikėtų, nes tai atsipirks su kaupu ateityje, ieškant darbo.

Nereikėtų rašyti savo CV nuobodžių šabloninių frazių, tokių kaip: „Aš noriu dirbti Jūsų įmonėje ir tobulėti šioje srityje”. Geriau kiek įmanoma suprantamai paaiškinkite, kodėl Jus domina šios pareigos.

Didelis vizualinių elementų kiekis gali apsunkinti Jūsų CV skaitymą, vadinasi, ir sprendimų priėmimo dėl kvietimo pokalbiui procesą. Jūs galite įdėti savo nuotrauką, bet įvairūs grafikai ir piešiniai neturėtų būti CV.

Rašyti CV geriau ta kalba, kuria dažniausiai bendrauja tokioje vietoje, kur Jūs jį siunčiate.