Koks turi būti CV?

Gyvenimo aprašymas turi būti nuoširdus
Ieškantiems ar ieškojusiems darbo, ko gero, teko rašyti ne vieną CV (curriculum vitae). Galbūt rašėte CV (curriculum vitae) sau, giminaičiui ar draugui. Gyvenimo aprašymą – CV turbūt rašė daugelis, bet retas kuris rašydamas (kurdamas) CV (curriculum vitae) išsikėlė apibrėžtus uždavinius, kuriais siekiama galutinio rezultato – įsidarbinimo. Įsidarbinimas – esminis CV (curriculum vitae) rašymo tikslas. Priešingu atveju CV (curriculum vitae) rašymas gali būti traktuojamas kaip hobis.
Teko pastebėti, kad žmonės siekia pateikti gyvenimo aprašyme duomenis taip, kad šie, nors ir iškreipdami faktinę tikrovę, demonstruotų darbo ieškančio žmogaus esamas ir net nesamas savybes. Gyvenimo aprašymas pirmiausiai turi perteikti neginčijamus duomenis, faktinę informaciją, kurią, pareikalavus darbdaviui, galėtumėte lengvai pagrįsti (pavyzdžiui, diplomo ar rekomendacijų pristatymas, pažymėjimai apie išklausytus kursus ir panašiai). Kiek sudėtingiau yra su pomėgiais ir hobiu. Šioje vietoje pastebime didžiausias nuoširdumo spragas. Nereikia rašyti, kad skaitote knygas vien todėl, kad tai teisinga, bet paskutinę knygą perskaitėte mokykloje ir tik mokytojui liepiant. Dažnai rašoma, kad patinka aktyvus poilsis ar poilsis gamtoje, bet paklausus, kaip būtent žmogus aktyviai ilsisi ar leidžia laiką gamtoje, dažnas net nesugeba paaiškinti ir geriausiu atveju baigiasi tuo, kad aktyvus poilsis tėra tik šašlykų kepimas draugo sode. Nepamirškite vieno svarbiausio dalyko: jeigu Jūs kažką teigiate, tai mokėkite ir pagrįsti. Jeigu rašote, kad Jums patinka keliauti, tai įvertinkite ir tokią galimybę, kad darbdavys irgi gali būti aistringas keliautojas, ir jeigu jis Jūsų paklaus apie keliones, žinokite, apie ką kalbėsite, nes tai pati puikiausia proga pereiti prie neformalaus bendravimo ir pelnyti darbdavio simpatiją vien tik todėl, kad esate kažkuo panašūs ar turite bendrų pomėgių. Neformalus bendravimas tik papildo ir praturtina Jūsų dalykinio bendravimo galimybes, leidžia Jums laisviau veikti, lengviau apginti savo nuomonę, mintis ir idėjas. Visiškai nereiškia, kad Jūsų santykiai su vadovu turi būti neformalūs, bet tuo pačiu ir pernelyg griežta subordinacija kenkia darbo našumui ir vykdomos darbinės veiklos efektyvumui. Nerašykite, kad mėgstate keliauti, skaityti knygas ar žvejoti, jeigu iš tiesų taip nėra. Jūs greičiausiai turite labai daug gerų savybių ir pomėgių, kurie yra ne mažiau įdomūs ir reikšmingi, nei žvejyba, kelionės ir skaitymas. Rašykite ne kaip „visi“ rašo, o kaip iš tikrųjų yra. Nuoširdus CV gali žymiai daugiau, nei kopijavimas kitų CV šabloninių išsireiškimų ar frazių. Jūs juk norite, kad pasirinktų būtent jus. Tai ir būkite vieninteliu ir unikaliu. Išsirinkite tai, kas svarbiausia ir aktualiausia Jūsų gyvenime bei siejasi su ta darbo pozicija, į kurią pretenduojate, pavyzdžiui, nelabai tiktų rašyti, jog esate svajotojas ir romantikas, o pretenduojate dirbti kalinių prižiūrėtoju kalėjime. Aišku, romantikams ir svajotojams nedraudžiama dirbti tokio darbo, jeigu jie atitinka keliamus reikalavimus, bet tokiu atveju labiau derėtų akcentuoti savo dalykines savybes vadovaujantis vien loginiu nuovokumu. Gyvenimo aprašyme būtina sakyti tiesą ir išlaikyti loginį nuoseklumą bei ryšį su būsimam darbui keliamais reikalavimais. Būkite savimi, būkite nuoširdūs ir Jums būtinai pasiseks!
Straipsnį parengė: perevod.lt
Turite klausimų? Norite pasitarti ar pasikonsultuoti? Kreipkitės! Tai padaryti galima labai paprastai – užpildykite užklausos formą mūsų tinklapyje, telefonu 864444881 arba elektroniniu paštu info@perevod.lt