Savanoriška praktika


Ką daryti, jei neturite darbo patirties?

Dažnai jauni žmonės baigę studijas, kursus ar kitokius profesinius seminarus susiduria su nemenku iššūkiu įsilieti į darbo rinką. Kai neturima jokios arba su specialybe, ateities planais sietinos darbinės patirties, tai padaryti ypač nelengva. Patenkama lyg į užburtą ratą – CV parašytas puikiai, motyvacija ir noras yra, bet darbdavys nekviečia net pokalbio.

Ką gi daryti? Kaip sudominti darbdavį? Kaip įgyti darbinės patirties? Galų gale, kaip tobulinti ir ugdyti save kaip visavertę asmenybę?

Vienas iš variantų – laukti ir neprarandant vilties platinti savo gyvenimo aprašymus viliantis, kad darbdavys atkreips dėmesį į Jūsų ant rožinio lapo parašytą CV ir pakvies pokalbio, o tuomet Jūs jau pateiksite save kaip nepakeičiamą darbuotoją. Darbdavys sutiks Jus pamokyti, Jus būsite uolus ir imlus, viską greitai įsisavinsite ir be problemų ir didelių vargų  įsiliesite į darbo rinką. Deja, šis  scenarijus nūdienoje ne toks jau ir dažnas.

Kitas iš galimų variantų – savanoriška praktika. Su praktika dažnam teko susidurti studijų metais, kuomet krimsdami teoriją, pirmą kartą pabandėte pritaikyti įgytas žinias praktikoje, konkrečioje studijuojamo dalyko srityje. Studentų atliekama praktika tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuje dažnas, nieko nestebinantys reiškinys, o kas yra savanoriška praktika?  Žodis savanoriška apibūdina praktikos esmę, vadinasi, praktiką atliekate ne pagal švietimo įstaigų parengtas programas, studijų planus,  bet savo iniciatyva susipažinti su darbu (specialybe) nuodugniau, pritaikyti įgytas ir pagilinti teorines bei praktines žinias, o svarbiausia – įgyti darbo patirties.

Savanoriška praktika –  dvišalis susitarimas tarp darbdavio ir praktikanto, kuris įforminamas savanoriškos praktikos sutartimi

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2015 m. sausio 13 d. įsakymu Nr. A1-13 patvirtintas Savanoriškos praktikos atlikimo tvarkos aprašas.

Svarbu paminėti, kad praktiką, kurios trukmė negali būti ilgesnė kaip 2 mėn. per kalendorinius metus, gali atlikti asmenys iki 29 metų.

Kokie savanoriškos praktikos privalumai?

  • įgysite Jums reikalingos darbinės patirties;
  • praktiką galėsite atlikti pasirinktoje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje ir t.t. (tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje), būtinas abipusis susitarimas. Pažymime, kad toje pačioje įmonėje praktiką galite atlikti tik vieną kartą, taip pat ne daugiau kaip pagal vieną savanoriškos praktikos sutartį. Asmuo sutartis gali sudaryti ne daugiau kaip 3 kartus (maksimalus praktikos terminas negali būti ilgesnis kaip 6 mėnesiai );
  • būsite apdraustas Sveikatos draudimu ir Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų socialiniu draudimu;
  • jei esate registruotas LR Darbo biržoje, išsaugosite savo teises ir garantijas;

Trūkumai?

  • Atliekant savanorišką praktiką atlyginimas nemokamas, tačiau per 2 mėn. minėtos praktikos, Jūs galėsite rekomenduoti save kaip darbštus, motyvuotas ir potencialus darbuotojas.

Darbas nėra vien darbo užmokestis, tai viena iš žmogaus savirealizacijos formų, kuri padeda jaustis reikalingu ir visaverčiu visuomenės (kolektyvo) nariu. Savanorystė gali padėti atrasti savo pašaukimą, parodyti save kaip puikų darbuotoją ar gauti rekomendacijų, kurios bus naudingos įsidarbinant ir įsiliejant į darbo rinką.  

Daugiau informacijos rasite SODROS  ir Lietuvos darbo biržos tinklapiuose.